Wist u dat zeewier wondjes sneller doet genezen?

Weldaad van zeewier

De zee brengt schatten voort met een enorme waarde voor ons welzijn. Neem zeewier: het bevat zoveel vitaminen, mineralen, antioxidanten en essentiële vetzuren. Daarnaast heeft het ook antiseptische en ontgiftende eigenschappen. Daarom gebruikt de mensheid zeewier al eeuwenlang als een weldaad voor de huid.

 

Chondrus Crispus

Is een roodwier dat ook bekend staat onder de naam Carrageen of Iers mos. Dit zeewier heeft een groot hydraterend vermogen en maakt de huid zijdezacht en glad. Het heeft bovendien de eigenschap de huid te herstellen en te kalmeren. Chondrus Crispus is rijk aan vitamine A, B1, B2, B5, C, E, calcium, sporenelementen, eiwit, antioxidanten en carrageen.

Fucus Serratus of gezaagde zee-eik

Groeit net onder de gordel van Blaaswier en komt in Nederland algemeen voor. Dit wier kan het hele jaar door geoogst worden, behalve tijdens de voortplantingsfase. Het stevige wier bevat onder andere koper, ijzer, mangaan, zink en vitamine C. De gezaagde zee-eik vormt de basis voor onze weldadige baden.

Laminaria Digitata of vingerwier

Behoort tot de familie van bruine algen. Deze alg is rijk aan vitaminen A, B, C, E, aminozuren en mineralen. Vingerwier heeft een sterk hydraterende en huidverzachtende werking en stimuleert de celactiviteit. Daarnaast is het rijk aan jodium, wat de vetafbraak stimuleert.

Ascophyllum Nodosum of knotswier

Is in Nederland waarschijnlijk het bekendste wier (ook bekend onder de naam ‘klakkers’ of ‘klappers’). Het groeit tot hoog op de dijken en is meestal zichtbaar met zijn grote ei-vormige drijfblazen. Het mineralengehalte is extreem hoog. Het bevat o.a. aanzienlijke hoeveelheden jodium, kalium, magnesium, calcium, ijzer, B-vitamines en vitamine C. De actieve basisingrediënten van knotswier zijn jodium, alginezuur, fucoxanthine en fucoidan.